Lleida

El PSC proposa un fons de 2,7M€ en ajuts a l’hostaleria, el comerç, la cultura i l'emprenedoria

  • PSC Lleida
  • Actualitzat:
  • Creat:

El portaveu de la formació, Jaume Sellés, i la portaveu adjunta, Begoña Iglesias, han presentat aquest dijous al matí la proposta, que està inclosa en les 22 esmenes al projecte de pressupostos de la Paeria per al 2021

El grup municipal socialista a l’Ajuntament de Lleida proposa crear un fons local d’ajuts de 2.750.000 euros per als sectors de l’hostaleria, el comerç, la cultura i l’emprenedoria per pal·liar els efectes de la crisi derivada de la pandèmia. El portaveu de la formació, Jaume Sellés, i la portaveu adjunta, Begoña Iglesias, han presentat aquest dijous al matí la proposta, que està inclosa en les 22 esmenes al projecte de pressupostos de la Paeria per al 2021.

Begoña Iglesias ha explicat que “tots els ajuntaments rebran un volum important d’ajudes” d’altres administracions i el que cal fer és “bolcar-les a aquests sectors, que estan molt afectats per la pandèmia”. La representant del grup municipal socialista ha desglossat amb detall la proposta, mitjançant la qual es preveu destinar 2.000.000 d’euros als sectors de l’hostaleria, els comerços i els autònoms; 250.000 euros a un fons d’emergència cultural; 250.000 euros a un fons d’emprenedoria juvenil i 250.000 euros més per fomentar el rol de la dona emprenedora.

El carril bici de Prat de la Riba i polítiques d’habitatge

D’altra banda, la portaveu adjunta del grup municipal socialista també ha explicat la resta d’esmenes per al projecte dels pressupostos, que  giren al voltant de les mesures socials i econòmiques, la transició ecològica i les polítiques d’igualtat. Així doncs, les aportacions fetes pel grup municipal socialista inclouen incrementar una partida de 200.000 euros per crear el carril bici de Prat de la Riba, que es finançaria mitjançant la venda de solars; 170.000 euros per a la reforma del carrer Penedès i el carrer Martos; 120.000 euros per a la compra d’habitatges per destinar-los a vivendes socials; 180.000 euros per fer la nova gespa del camp de futbol de Pardinyes; 100.000 euros per reformar el velòdrom i 100.000 euros per a la reforma del cementiri de Raimat.

Begoña Iglesias ha detallat que per poder dur a terme aquestes partides, el grup municipal socialista planteja a l’equip de govern de la Paeria recaptar 4,1 milions d’euros a través de diferents fórmules, com ara una adaptació de la taxa que s’aplica a les empreses de telefonia mòbil per l’ús de l’espai públic. Aquesta mesura permetria tornar ingressar fins a 400.000 euros. Una altra via per poder realitzar inversions és demanar a la Generalitat que assumeixi les despeses de l’escola de Pinyana, fet que permetria a la Paeria disposar de 450.000 euros més.

Els càlculs fets pel grup municipal socialista preveuen també rebre fins a 3,3 milions d’euros d’altres administracions. En una de les esmenes també es demana abolir les noves taxes de les escoles bressol que preveu aplicar l’equip de govern municipal.

“Inversions i lideratges forts”

El portaveu del grup municipal socialista, Jaume Sellés, ha explicat que en el context actual, la ciutat de Lleida “requereix una aposta clara, lideratges forts i inversions per revertir els efectes de la pandèmia”. “Ens sembla que un govern d’esquerres no es pot presentar amb un pressupost de clares connotacions neoliberals”, ha afirmat el representant socialista a la Paeria, que ha afegit que “ara és l’hora de gastar en favor de la ciutadania”, tal i com apel·len els mateixos organismes internacionals. Amb tot, Jaume Sellés ha destacat el fet que “avui comença un camí en què es veurà la voluntat de consens que té aquest govern per fer d’aquests pressupostos una eina útil per a la ciutadania de Lleida i afavorir una sortida justa de la crisi”. “Nosaltres som el principal partit de l’oposició i sempre tindrem la mà estesa per arribar a acords que considerem beneficiosos per la ciutadania de Lleida, però de moment, per a nosaltres són uns comptes que ens generen dubtes perquè són poc expansius, porucs i conservadors”, ha dit el portaveu del grup municipal.

El representant socialista també ha explicat l’esmena en què es demana a l’equip de govern municipal que faci marxa enrere en la reducció de 580.000 euros per al servei municipal d’autobusos. En aquest sentit, Jaume Sellés ha afirmat que “l’equip de govern municipal no pot fer gal·la d’aplicar les Zones 30, apostar per una mobilitat sostenible i després retallar en les línies de busos” i ha alertat que una mesura com la que es planteja pot provocar “una desincentivació de l’ús del transport públic, riscos d’agolmentarions i conseqüències en matèria d’ocupació”.

El deute de la Generalitat amb la ciutat de Lleida

Finalment, Jaume Sellés també ha reclamat a l’equip de govern municipal que reclami a la Generalitat els deutes pendents amb la ciutat de Lleida. En aquest sentit, el portaveu del grup municipal socialista ha recordat que la Generalitat deu 11 milions d’euros pel Parc Científic i Tecnològic, 1,7 milions d’euros en deute corrent i que dels 2,7 milions d’euros que ha de retornar pel deute de les escoles bressol, només n’ha retornat 181.885 euros.

“Aquí es reforça el nostre argument que la Paeria actua com a entitat financera de la Generalitat”, ha dit Jaume Sellés, que també ha recordat que el govern català té un superàvit de 900 milions d’euros que no està gastant i que si s’hagués de repartir en proporció a la població, 16 milions correspondrien a la ciutat de Lleida. A més, també reclama a la Paeria que tingui en compte els 800.000 euros que li correspondrien de la Diputació de Lleida perquè “és precisament ara el moment de fer-ho”.

Fitxers adjunts:

Paraules clau: