Lleida

Lleida té dret a somiar en gran

  • Fèlix Larrosa i Piqué
  • Actualitzat:
  • Creat:

Article d'opinió setmanal, publicat als diaris La Mañana i Segre

Dimarts afrontem un ple extraordinari, proposat pel PSC, per debatre mesures que permetin impulsar l’economia de la ciutat de Lleida. Davant de la inacció i de la falta de planificació de l’equip de govern municipal, que no té cap pla estratègic de turisme ni cap model comercial, hem pres la iniciativa per no perdre ni un minut més. La nostra ciutat no s’ho pot permetre. Mentre el govern d’entesa no afina i està immers en un nou episodi del desgovern, dimarts ens asseurem per sumar forces i plantejar projectes que generin confiança a la ciutadania, que no es mereixen el despropòsit actual.

El ple sobre promoció econòmica l’afrontem amb una llista de propostes que considerem que són necessàries per rellançar el creixement de la ciutat, tocada pels efectes de la pandèmia, però que encara es troba paralitzada per un govern municipal que no s’ha anticipat. Per això, ens plantem al ple per demanar  a la Paeria que presenti a curt termini un pla estratègic per al turisme i un model comercial clar amb polítiques atractives i complementàries per dinamitzar el sector, que creiem que ha de ser conjunt i consensuat amb els diferents agents de la ciutat. El pla per impulsar el comerç ha de determinar el rol i l’espai dels establiments de proximitat de la ciutat i dels barris, el paper dels mercats municipals i les sinergies que han de jugar la ubicació d’un centre comercial a l’entorn de l’estació i l’ordenació de mitjanes i grans superfícies, plasmat amb la proposta d’iniciativa privada de Torre Salses.

Per materialitzar la revifada econòmica, Lleida necessita dotar-se d’estratègies que permetin posar en marxa els plans per propulsar-se. Per això, després que el govern municipal hagi decidit abandonar l’oficina de Global Lleida, demanem elaborar un programa d’atracció d’inversions i determinar quines competències té l’Oficina de Recuperació Econòmica, de la qual encara desconeixem les competències que té. També cal posar fil a l’agulla per tirar endavant, a través de l’Institut Municipal d’Ocupació, polítiques d’ocupació basades en la digitalització i l’impuls d’eines d’economia social i feminista; i reprendre la campanya per posar en valor els productes de proximitat. En la recuperació també hi han de jugar un rol important el Parc Científic i Tecnològic, en conjunció amb la Universitat de Lleida i empreses del sector agroalimentari, per posicionar Lleida com a ‘hub’.

Per generar atractivitat i riquesa, cal que la ciutat de Lleida generi espais per a les empreses que vulguin implementar-s’hi i créixer. Per això, és imprescindible avançar en el desenvolupament del projecte de sòl industrial de Torreblanca i Quatre-Pilans, una iniciativa dels governs socialistes, i modernitzar el polígon del Segre mitjançant el concert amb el sector privat. Malgrat que l’alcalde digui ara que és la seva prioritat, el més calent és a l’aigüera. Perquè Lleida sigui segona capital de Catalunya i de la Franja també és cabdal recuperar el posicionament estratègic de la nostra ciutat i tapar la fuga d’empreses que tenim actualment. Per aquest motiu, demanem crear una taula de treball per compartir estratègies comunes i reclamar les infraestructures necessàries, com ara la millora de les connexions ferroviàries i terrestres amb l’Aragó i Tarragona, i establir aliances amb Aena per situar l’Aeroport de Lleida-Alguaire a l’agenda política. 

I finalment, cal atorgar a la cultura una especial rellevància per a la recuperació econòmica de la ciutat de Lleida. La cultura és un motor de creixement social i econòmic i, per això, considerem essencial impulsar la candidatura de la Seu Vella a Patrimoni Mundial de la UNESCO perquè posaria en valor el nostre patrimoni, que mereix ser distingit pel seu valor històric, identitari, de cohesió social i de cohesió social. Sembla, però, que aquesta tampoc va ser una prioritat de l’alcalde en la recent i última reunió amb la consellera de Cultura.

Com a principal grup de l’oposició, hem agafat el timó per presentar el que creiem que ha de ser el full de ruta de la nostra ciutat. Aquesta és la nostra proposta perquè Lleida té dret a somiar en gran. Som l’alternativa.

Fèlix Larrosa i Piqué

Cap de l’oposició a la Paeria

 

 

Paraules clau: